Ugrás a fő tartalomra

7400 Kaposvár, Fő utca 65.


+36 (70) 400 2554

Széchenyi 2020

Hírek


2024. márc. 27.
Varga Katalin

    A Gépész mindig a szívem csücske volt

    A Gépész mindig a szívem csücske volt – fogalmazott beszélgetésünkkor Krénusz Ernő, aki több mint három évtizede tanítja a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum gépészeti szakmát tanuló diákjait CNC gépkezelésre és programozásra. Tehetséggondozó munkáját március 15-e alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetéssel is elismerték.

    A Gépész mindig a szívem csücske volt

    Meglepett, hogy a munkádat ilyen komoly kitüntetéssel jutalmazták?

    Szeretek a háttérben maradni, így már a jelölés is meglepett, de természetesen örültem neki. Tősgyökeres gépészes vagyok, hiszen 1984-ben ebben az iskolában végeztem. A katonaság és a főiskola után közel egy évig dolgoztam technológusként. Ám jött a rendszerváltás, az üzemek nem, vagy alig termeltek. Akkor üresedett meg itt egy állás, amelyet elfogadtam, és azóta is itt tanítok. Amikor idejöttem, a volt tanáraimnak „jónapottal” köszöntem, és felnéztem rájuk, sőt teszem ezt a mai napig. A Gépész mindig a szívem csücske volt, büszke vagyok arra, hogy itt dolgozom.

    Mit érzel az elmúlt három évtized legnagyobb sikerének?

    Gyakran látogatom meg a vármegye üzemeit, ahol rengeteg volt tanítványommal találkozom, akik vezető, középvezető beosztásban vannak. Ismerősöket köszönthetek többek között a Büttner Kft-nél, a Lamello-nál és a Som-Plaszt Kft-nél is. Sokan megtalálták a számításukat azok közül, akik itt végeztek.

    Mi a legnagyobb nehézség ma a tanításban?

    A diákokkal mindig jó volt a kapcsolatom, de tapasztalom, hogy egyre nagyobb a generációk közötti különbség. Ez nyilván adódik abból is, hogy az évek múlásával egyre idősebb vagyok a diákoknál, de a generációs szakadék is egyre mélyül. Komoly feladat motiválni a fiatalokat, így más módszereket kell találni. Nehéz felvenni a ritmust a felgyorsult információáramlással és a közösségi médiával.

    Mennyire jellemző a lemorzsolódás a diákoknál ebben a szakmában?

    Nem igazán. A komoly ösztöndíj, a jó állásajánlatok arra sarkalják a diákokat, hogy letegyék a vizsgáikat. Azok, akik a gépészes szakmában szeretnének elhelyezkedni könnyen találnak munkát, bőven van ezen a területen perspektíva. Ha valaki innen kikerülve tovább szeretne tanulni, nappalin vagy munka mellett, levelező tagozaton is diplomázhat, ahogy sokan megtették ezt a korábbi diákok közül.

    A mai korra jellemző, hogy a nemi sztereotípiák is kevésbé hangsúlyosak. A CNC-s szakmákon belül milyennek látod a lány tanítványaidat?

    Valóban, már nem lepődünk meg annyira, amikor egy-egy lány gépészeti szakmát szeretne tanulni, a jelenlegi osztályomba is járnak ketten. Egy korábbi lány tanítványom pedig igazi sikertörténetet tudhat magáénak. Az ifjú hölgy rendőr osztályban kezdte, majd gépi és CNC forgácsolónak tanult. Most egy olyan cégnél dolgozik, amely Forma1-es autókhoz készít alkatrészeket.

    Milyen a kapcsolat a cégekkel, duális partnerekkel?

    Kimondottan jó, szinte az összes gépészeti céggel személyes, napi szintű kapcsolatban vagyok. Segítséget is kapunk tőlük, többek között így jutottunk 3D nyomtatóhoz, lézervágóhoz és különböző szerszámokhoz.

    Szerinted mi hozna előrelépést az oktatás ezen területén?

    A gépek itt ugyanolyan gyorsan változnak, mint az informatikában, amellyel nem könnyű lépést tartani. Az intézmény és ezen belül a tanműhely felújításának így nagyon örülünk, hiszen új gépek is érkeznek.

    A feleséged is pedagógus. A gyerekeknek mennyire volt „ajánlott” ez a pálya?

    A két lányom közül az egyik gyógypedagógus lett, a másik közgazdász. A fiam pedig turizmus-vendéglátást tanul. Nem volt ilyen jellegű elvárás. Szeretnénk, ha megtalálnák a számításukat, és nagyon örülünk a kisunokánknak, aki most 9 hónapos.

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Kaposvári sikerek a Szakma Sztár Fesztiválon

    Kaposvári sikerek a Szakma Sztár Fesztiválon

    Három éremmel tértek haza a Kaposvári Szakképzési Centrum diákjai a Szakma Sztár Fesztivál budapesti döntőjéről, amelyet április 24-26-án rendeztek meg a Hungexpon.

    2024. ápr. 26.
    KSZC
    Őszinte beszélgetéssel neveljük a gyereket!

    Őszinte beszélgetéssel neveljük a gyereket!

    A Kaposvári Szakképzési Centrum vezetőinek tartott előadást Szabó Gábor kommunikációs tréner, coach. A beszélgetés során a munkatársak motiválásán túl kitért arra is, miként kezeljék a fiatalokat, kamaszokat. A tanárok és persze a szülők számára legizgalmasabb kérdéseket boncolgattuk ebben az interjúban.

    2024. ápr. 25.
    Varga Katalin
    Az Eötvös diákjai is megmérettetnek a Szakma Sztár Fesztiválon

    Az Eötvös diákjai is megmérettetnek a Szakma Sztár Fesztiválon

    A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium két diákjai is kiváló eredményt ért el a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SZKTV) márciusban. Teljesítményüknek köszönhetően mindketten mentesülnek a szakmai vizsga alól, és bejutottak a Szakma Sztár Fesztivál legjobbjai közé.

    2024. ápr. 24.
    Varga Katalin


    KIMIKK
    Digitális Közösségi AlkotóműhelyFestoKaposvári VizsgaközpontMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: NSZFHSomogyi Kereskedelmi és IparkamaraVIDEOTON Elektro-PLAST Kft
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Kaposvári Szakképzési Centrum

        7400 Kaposvár, Fő utca 65.

      • Telefon: +36 (70) 400 2554

        E-mail: info@kszc.hu

        OM azonosító: 203027

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001287/2015


      2024Kaposvári Szakképzési Centrum