Ugrás a fő tartalomra

7400 Kaposvár, Fő utca 65.


+36 (70) 400 2554

Széchenyi 2020

Orientációs év


Az általános iskola elvégzését követően, az ágazati alapoktatás megkezdése előtt a szakképző iskolában lehetőség van Orientációs évfolyam elvégzésére. Ez azoknak javasolt, akik még bizonytalanok a pályaválasztásban, vagy el szeretnék sajátítani a szükséges alapkészségeket, kulcskompetenciákat, amelyek megkönnyítik a szakképző iskola vagy a technikum elvégzését. Az oktatás nem hagyományos tantárgyi keretek között zajlik, a fókusz a projektszemléleten van. Az Orientációs évfolyam oktatói mentorként kísérik végig a diákokat. Az egy év alatt rálátást szerezhetnek a szakmák széles skálájára, így a megfelelő önismerettel kiegészülve megalapozott döntés születhet a szakmaválasztásnál.

Az orientációs évfolyamon tanulók havonta 8000 forint összegű ösztöndíjban részesülnek.

Az alábbi intézmenyeink indítanak orientációs évfolyamot:

Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző IskolaKaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola

Az intézményben az ötéves technikumi képzés keretében az érettségi bizonyítvány mellé magasépítő technikus (építőipar ágazat), faipari technikus (fa- és bútoripar ágazat), kozmetikus technikus és fodrász (szépészet ágazat), valamint vízügyi technikus (környezetvédelem és vízügyi ágazat) szakma szerezhető. A hároméves szakképző iskolai képzésben résztvevő tanulóknak az építőipar ágazatban kőműves, burkoló, festő, mázoló és tapétázó, bádogos, ács, tetőfedő, szigetelő és szárazépítő, a fa-és bútoripari ágazatban asztalos, az épületgépészeti ágazatban központifűtés - és gázhálózat rendszerszerelő és víz- csatorna és közmű-rendszerszerelő szakma tanulására van lehetőségük. A nappali tagozatos szakmai képzésbe beiratkozó tanulók mindannyian ösztöndíjban részesülnek, amely az ágazati vizsga letétele után a szakirányú oktatásban a tanulmányi eredménytől függően akár 59.000 Ft is lehet. A duális képzésben résztvevőket a szakképzési munkaszerződésben meghatározott munkabér illeti meg. A 2020/2021-es tanévtől indított Orientációs évfolyam segítséget nyújt azoknak a tanulóknak, akik bizonytalanok a pályaválasztásban, vagy az általános iskolát kompetenciahiánnyal fejezik be. Az intézmény rendelkezik sportcsarnokkal és a képzéshez szükséges tanműhelyekkel, nyelvi laborral, informatikai termekkel, multifunkciós előadóteremmel, modellkészítő termekkel. A tanulók órarendi keretek közt ismerhetik meg a tervezőprogramokat. A szakmai gyakorlati képzés a duális képzés mellett az iskola tanműhelyeiben is megoldható. A felnőttoktatás keretében munka mellett ingyenesen második szakképesítés tanulására is van lehetőség esti munkarendben.

Kaposvári SZC Barcsi Szakképző IskolaKaposvári SZC Barcsi Szakképző Iskola

Intézményünk a 21. század elvárásainak megfelelő szintű oktatással és körülményekkel várja mindazokat, akik az általános iskola elvégzése, az érettségi letétele után, illetve felnőttként szakmát kívánnak tanulni. 2023-ban két jelentős jubileum megünneplésére készülünk: a barcsi szakképzés 130 éves, az önálló szakképző iskola 50 éves lesz ebben az évben. Ez is jól mutatja, hogy Dél-Somogyban a szakmatanulás központja Barcs volt, és terveink szerint az is marad a jövőben is. Iskolánk az évek során sokféle szervezeti formában működött, de mindig a barcsi szakképzés bázisát képezte. Számos átalakítást és fejlesztést követően mára 3 telephelyen, több mint 100 külső partnerrel közösen dolgozunk azon, hogy tanulóink magas színvonalú oktatást és versenyképes szakmát kapjanak. Külső kapcsolataink révén végzett tanulóink jelentős része az iskola befejezését követően azonnal el tud helyezkedni. Jelenlegi, széles kínálatú képzési rendszerünk minden érdeklődő számára biztosít lehetőséget, legyen szó 8 osztályt végzett vagy érettségizett fiatalról, új szakma megszerzésére vagy érettségire vállalkozó felnőttről. Képzési tevékenységünk fontosabb területei: 3 éves nappali rendszerű, gyakorlatorientált szakképzés, 8 osztályt végzettek számára. 5 éves nappali rendszerű, technikus képzés, 8 osztályt végzetteknek. 2 éves esti rendszerű, gyakorlatorientált szakképzés, iskolarendszerű szakképesítéssel vagy érettségivel rendelkező felnőtteknek. 2 éves esti rendszerű, érettségi felkészítő képzés iskolarendszerű szakképesítéssel rendelkező felnőtteknek. 1 éves, nappali rendszerű, orientációs évfolyam azoknak, akik a 8 osztály elvégzése után bizonytalanok a szakmaválasztásban és szívesen kipróbálnák az általunk oktatott szakterületeket a megalapozott döntés érdekében. A 2022/2023-as tanévtől bevezetésre kerül a Dobbantó Program és a későbbiekben erre épülő Műhelyiskola Program.

 • Telefon

  +36 (82) 463 221

 • Weboldal

 • Cím

  7570 Barcs, Barátság utca 9-11.

Kaposvári SZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és SzakiskolaKaposvári SZC Jálics Ernő Szakképző Iskola és Szakiskola

A 2015-ös átszervezést követően az iskola épületének déli szárnyában folyik a szakképzés. Itt tíz szaktanterem és egy cukrász tanműhely áll rendelkezésünkre az oktató- nevelő munkára. Az Akác tanvendéglőben négy elméleti helyiségben, ezen kívül két tanműhelyben biztosítjuk a szakács, pincér és a konyhai kisegítő rész-szakképesítés gyakorlati képzések helyszíneit. A tantermek tanuló barát kialakítással rendelkeznek, a pedagógusok lelkiismeretesek, tapasztaltak, rendkívüli kitartással végzik munkájukat. Minden tanulóban tudatosítjuk, hogy az általuk tanult szakma kiemelt helyet foglal el nemzetgazdaságunkban, azok dinamikusan fejlődnek, ezáltal a lehetőségek köre egyre bővül. A nappali tagozatos oktatás mellett indult esti tagozatos szakmai képzésünk nagy érdeklődésre tett szert az elmúlt tanévben. A helyi és környékbeli gazdasági és társadalmi igényeknek megfelelően bővítjük továbbra is képzési kínálatunkat.

 • Telefon

  +36 (82) 950 566

 • Weboldal

 • Cím

  7530 Kadarkút, Fő utca 1.Digitális Közösségi AlkotóműhelyFestoKaposvári VizsgaközpontMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: NSZFHSomogyi Kereskedelmi és IparkamaraVIDEOTON Elektro-PLAST Kft
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Kaposvári Szakképzési Centrum

   7400 Kaposvár, Fő utca 65.

  • Telefon: +36 (70) 400 2554

   E-mail: info@kszc.hu

   OM azonosító: 203027

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001287/2015


  2024Kaposvári Szakképzési Centrum