Ugrás a fő tartalomra

7400 Kaposvár, Fő utca 65.


+36 (70) 400 2554

Széchenyi 2020

Hírek


2024. ápr. 22.
Varga Katalin

    Kaposvári fiatalok a szakmák fesztiválján

    Április 24. és 26. között rendezik meg a Szakma Sztár Fesztivált Budapesten, ahol több, a Kaposvári Szakképzési Centrum intézményeiben tanuló fiatal is megméretteti magát. A rendezvény otthont ad az EuroSkills Herning 2025 szakmai Európa-bajnokság nemzeti döntőjének is. Itt a legtehetségesebb ifjú szakemberek között ott lesz Biró Máté, a Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző iskola 10. évfolyamos festő tanulója is.

    Kaposvári fiatalok a szakmák fesztiválján

    Máté a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium fotográfus szakán tanult két évig. Amikor a váltás mellett döntött, mindenképpen kreatív foglalkozást szeretett volna választani. Egészen kicsi kora óta fest, elsősorban élénk színű, absztrakt képek kerültek ki a kezei közül. Ráadásul édesapjának festő vállalkozása van, amelybe korábban is besegített, így adta magát, hogy megpróbálkozzon ezzel a szakmával is.

    A jelek szerint jó döntést hozott, hiszen szakmai oktatója, Hideg Zsigmond már az első hetekben felfigyelt a fiúra. A legtehetségesebb diákokkal íratott egy tesztet és készíttetett egy rajzot. Ez alapján döntötte el, hogy Mátét felkészíti a szakmai versenyekre.

    A megmérettetésekre hónapokon keresztül, komolyan készülni kell, hiszen adott időn belül kell kikeverni a megadott színeket, a minta alapján elkészíteni az alapot, majd kifesteni a sablonok alapján, és elkészíteni a tapétázási feladatot. Az első ábránál használhatnak maszkolószalagot a versenyzők, a másodiknál viszont már csak a vonalzó maradhat. Az elkészítendő sablonokat korábban megismerhetik az oktatók és a versenyzők, ám azon 30 százalékban változtathatnak a szervezők. Az értékelésnél a kikevert színek és a kivitelezés mellett figyelembe veszik, hogy maradtak-e látható segédvonalak, sőt a munkaterület tisztasága is számít. Oktatója szerint Máténak leginkább az időre kell odafigyelni, mérlegelni, hogy egy-egy munkafázissal mennyit érdemes foglalkozni.

    A februárban megrendezett kaposvári előválogatón 9 intézmény 13 tanulója és a tavalyi győztes mérettette meg magát, ahonnan négyen jutottak tovább a budapesti versenyre. Máténak ez lesz a negyedik komoly versenye: ha megnyeri, szükség esetén ő helyettesítheti a tavalyi győztest az európai döntőben. Ez további szakmai előmenetelt jelent, hiszen a két ifjú szakembert nagyon komolyan felkészítik a megmérettetésre.

    A Szakma Sztár Fesztivál résztvevői a KSZC intézményeiből:

    Haris Máté Dominik Központifűtés és gázhálózat szerelő Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola

    Márfi Kristóf Gépi és CNC forgácsoló Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium

    Filipovics Péter Milán  Gépjármű mechatronikus szerviz szakmairány Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium

     

    A versenyzőnknek sok sikert kívánunk!

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    A kaposvári festő tanuló is továbbjutott

    A kaposvári festő tanuló is továbbjutott

    A Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola diákja is továbbjutott a Szakma Sztár Fesztiválra. Biró Máté a február 16-án és 17-én megrendezett EuroSkills Herning 2025 szakmai Európa-bajnokság kaposvári válogató versenyén bizonyított festő, díszítőfestő kategóriában. A középiskolás fiatalok versenyének kaposvári válogatóján 9 intézmény 13 tanulója és a tavalyi győztes versengett egymással.

    2024. febr. 19.
    KSZC
    Mindig vannak olyan diákok, akikért érdemes tanítani

    Mindig vannak olyan diákok, akikért érdemes tanítani

    Tanulóival rendszeresen indul különböző szakmai versenyeken, ahol rendre szép eredményeket érnek el. Önmagát is folyamatosan képezi, 2023 óta szakértőként vehet részt a Szakma Sztár Fesztiválon, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjén. A Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Ipartestület országos elnökségi tagja és regionális vezetője. Az elmúlt év végén pedig átvehette a SKIK Somogy Szakképzéséért Díját. Hideg Zsigmond Bencével, a Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola festő, mázoló, tapétázó szakmai oktatójával beszélgettünk.

    2024. ápr. 22.
    Varga Katalin
    Megkezdődtek a ballagások

    Megkezdődtek a ballagások

    A Kaposvári Szakképzési Centrum intézményeiben május 3-án megkezdődtek a ballagások, idén 31 osztály, 555 diákja mond búcsút iskolájának. Többségük három éves szakképző iskolai tanulmányait fejezi be, emellett vannak érettségiző osztályok is.

    2024. máj. 3.
    Varga Katalin


    KIMIKK
    Digitális Közösségi AlkotóműhelyFestoKaposvári VizsgaközpontMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: NSZFHSomogyi Kereskedelmi és IparkamaraVIDEOTON Elektro-PLAST Kft
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Kaposvári Szakképzési Centrum

        7400 Kaposvár, Fő utca 65.

      • Telefon: +36 (70) 400 2554

        E-mail: info@kszc.hu

        OM azonosító: 203027

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001287/2015


      2024Kaposvári Szakképzési Centrum