Ugrás a fő tartalomra

7400 Kaposvár, Fő utca 65.


+36 (70) 400 2554

Széchenyi 2020

Hírek


2024. júl. 18.
KSZC

    Szakképzés és felsőoktatás: egy reményteli házasság

    Egyre több hallgató érkezik az egyetemekre a szakképzésből. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy megváltozott pontszámítás több lehetőséget ad, másrészt a szakképzés és az egyetemek között kialakuló szorosabb kapcsolatnak, könnyebb átjárhatóságnak. A technikumokból érkező diákok szakmai ismereteik birtokában gyakran előnyben vannak a gimnáziumból érkezőkhöz képest. Vanó Renátával, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettesével a Szakmaverzum készített interjút. Ebből a beszélgetésből szemezgettünk.

    Szakképzés és felsőoktatás: egy reményteli házasság

    Hogyan alakult az egyetemeken tanulók száma az elmúlt években?

    Örömmel számolok be a hallgatói létszám növekedéséről. Ha a bennlévõ létszámot nézzük – tehát azokat, akik már egyetemi tanulmányokat folytatnak –, akkor évrõl évre egyre nagyobb tendencia figyelhetõ az egyetemi hallgatók számában az utóbbi esztendõk viszonylatában.

    Az Oktatási Hivatal miként értékeli a szakképzési rendszer átalakítását?

    Örömteli, hogy az utóbbi években egyre szorosabbra fűződött a szakképzés és a felsőoktatás kapcsolata. A felsőoktatási intézményeknek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak (KIM), illetve az Oktatási Hivatalnak is van célja, hogy minél jobban képzett diplomás szakember kerüljön a munkaerőpiacra. A szakképzésből felsőoktatási intézménybe kerülés feltételrendszere nagy változáson ment keresztül az elmúlt két évben. Erre a legjobb példa, hogy a szakmai vizsga eredménye négyszeres súllyal szerepel a felvételi pontszámban, vagyis ha egy diák rágyúr a szakmai vizsgára, nagyban megkönnyíti az esélyeit az egyetemre való bejutáshoz. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem jelenti azt, hogy bármilyen eredmény hatására kinyílnak a felsőoktatás kapui a szakképzésből érkezők előtt, hiszen itt az adott szakmai vizsga és az egyes egyetemi képzések párba vannak állítva.

    A 2023-as felvételi során megszűntek a központi minimumpontszámok, a minimumpontok meghatározása az egyetemek saját hatáskörébe került, vagyis az adott intézmény dönti el, hogy egyes szakok mellett milyen bejutási küszöböt rendel, ahogy azt is, milyen tevékenységhez (sporteredmény, hátrányos helyzet, fogyatékosság, emelt szintű érettségi, nyelvvizsga), mennyi plusz pontot ad (az elérhető 500 pontból 100-at tesznek ki ezen intézményi pontok). Továbbá az elmúlt tanévtől szintén az egyetemek dönthetnek arról, hogy az egyes képzések esetében milyen szintű érettségit kérnek, ami így rugalmasabb lehetőségeket biztosít az felsőoktatásba kerüléshez. Ennek ellenére nem győzzük hangsúlyozni, hogy az emelt szintű érettségi csak pozitívumokkal jár.

    Mik a korai tapasztalatok a szakképzésből egyetemre kerülő hallgatók felkészültségét, tudását?

    Az elmúlt éveket tekintve emelkedett a szakképzésből egyetemre kerülők száma. 2020-ban az alap, osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésre jelentkezők közel 25 százaléka érkezett szakképzésből, 2022-ben ez az arány már közelített a 27 százalékhoz, míg 2023-ban a 33 százalékhoz. Ezek a számok is jól mutatják, hogy emelkedik a szakképzésből egyetemre kerülők száma. Mindez köszönhető annak is, hogy a pontszámítás számukra több lehetőséget ad, épp annak érdekében, hogy minél több szakképzésből érkező számára vonzóvá tegyük a felsőoktatást. Ilyen például a már említett szakmai vizsga pontszámának megnégyszerezése.

    Úgy látjuk, hogy a szakképzés egyre inkább a műszaki, mérnöki, természettudományos vagy agrárképzések előszobájává válik, a szakképzésből, technikumból érkezők előnyösebb helyzetben vannak a megszerzett szakmai ismeretek birtokában. Ők ugyanis már a szakképzésben számos olyan tantárgyat tanulnak, amely az egyetemen is elő fog jönni, míg a gimnáziumból érkezők nagy valószínűséggel felsőoktatási tanulmányaik során találkoznak velük először, ugyanakkor a közismereti tárgyak esetében a gimnáziumi diákok tudása érthető módon szélesebb. A felsőoktatási intézményeknek is érdekükben áll, hogy a diákokat felzárkóztassák, és tesznek is ezért. Ennek eszköze a számos egyetemen működő nagyon masszív mentorprogram. Az első évben az egyetem felméri hallgatói tudását bizonyos tantárgyakból, és amennyiben hiányosságot találnak, mentorálják, vagy ha úgy tetszik, korrepetálják őket.

    Érkezik egy úttörő együttműködési program technikumok és egyetemek között. Miről van szó pontosan?

    Egyelőre pilot programként, de már működik az előzetes hallgatói jogviszony, mely egy friss jogszabályi konstrukció. Arról van szó, hogy egy felsőoktatási intézmény megállapodik egy technikummal, és a technikum diákját előzetes jogviszonyban már a középiskolás évei alatt felveszi magához. Például egy tanuló tudja, hogy gépészmérnökként szeretne továbbtanulni, a szakképző és az egyetem közötti megállapodás értelmében már technikumi évei alatt olyan résztanulmányokat folytat és mikrotanúsítványt szerez bizonyos tantárgyakból, melyek kreditként számítanak majd felsőoktatási tanulmányai során. Bónuszként pedig ezen diákokat soron kívül, a központi egyetemi felvételi eljárást kihagyva, saját eljárás szerint felveheti. Vagyis, ha a tanuló már a technikumi évei alatt megfelel az egyetem és a szakképző intézmény közötti megállapodásban foglalt kritériumoknak, akkor központi felvételi folyamat nélkül is bejuthat az egyetemre.

    Szinte nincs olyan iparág, amely nem küzdenek munkaerő-, illetve szakemberhiánnyal. A digitalizációval az automatizációval, továbbá a mesterséges intelligenciával, folyamatosan változnak a munkaerőpiaci igények, munkakörök alakulnak át. Mennyire nehéz az oktatásban tevékenykedő szakembereknek ilyen sok és ennyire gyorsan követett változásokat, igényeket?

    Mindenképp kihívást jelent. Szolgáltató hivatalként igyekszünk lépést tartani a technológiai változásokkal, továbbá kielégíteni a változó felhasználói igényeket. Szükség van rá, hogy naprakészek legyünk, mert a legfőbb ügyfélkörünk a fiatal generáció, akár a köznevelést, akár a felsőoktatást nézzük. Ha valakik gyorsan változó igényeket, elvárásokat támasztanak, akkor azok ők. Évente plusz több tízezer új ügyfelünk akad, hiszen idén is több mint 120 ezren felvételiztek teljesen online módon, velük együtt van a tartunk, mindezt a kor szellemiségének megfelelően elektronikus, digitális formában. Különböző felületeken minden oktatással kapcsolatos adatot elérhetővé teszünk a diákok, hallgatók számára.

    Mit üzen a mindenkori egyetemi felvételi előtt álló 18–19 éves diákoknak? Mire figyeljenek, milyen fontos beszerezni és honnan?

    Mindenképp próbálják meg az emelt szintű érettségit, amely – ahogy korábban is említettem – sok szempontból hozhat pozitívumot. Emellett nagyon fontos a tájékozódás, minden egyetemről, minden szakról elérhető online is széleskörű információ. Ehhez kiváló forrás a felvi.hu, de érdemes az adott egyetem honlapjáról is tájékozódni. Ott megnézhető például, hogy egy adott szakon milyen tantárgyai lesznek a hallgatóknak. A diplomantul.hu pedig az érdeklődők tényadatok alapján tudnak utánanézni annak, hogy az adott diplomával milyen kereseti lehetőségekre számíthatnak frissen végzettként, vagy mondjuk 5 év munkatapasztalattal. Januárban pedig érdemes ellátogatni az Educatio kiállításra nemcsak az érettségi évében lévő, de az utolsó előtti középiskolai évét töltő diákoknak.

    A teljes interjút elolvashatják a Szakmaverzum oldalán! 

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Állami kitüntetést vehetett át az Eötvös oktatója

    Állami kitüntetést vehetett át az Eötvös oktatója

    Az Augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Miniszter Elismerő Oklevélben részesült Kolozsiné Keresztes Éva. A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium oktatója szeptember 3-án vehette át a rangos elismerést a Kulturális és Innovációs Minisztériumban, dr. Varga-Bajusz Veronika államtitkártól és Pölöskei Gáborné helyettes államtitkártól.

    2024. szept. 6.
    KSZC
    Ma még nem késő

    Ma még nem késő

    Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az idei őszi érettségikre. A Kaposvári Szakképzési Centrum két intézményében - a Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskolában és a Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnáziumban - lehet érettségi vizsgát tenni október-november folyamán.

    2024. szept. 5.
    Varga Katalin
    Az előzetes hallgatói jogviszony a technikumi diákok továbbtanulását segíti

    Az előzetes hallgatói jogviszony a technikumi diákok továbbtanulását segíti

    A 2023/2024-es tanévtől lehetősége van az egyetemeknek előzetes hallgatói jogviszonyt kötni a technikumok jól teljesítő 13. évfolyamos diákjaival. A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium két diákja sikeresen élt ezzel a lehetőséggel, és szeptembertől a győri Széchenyi István Egyetemen kezdik meg tanulmányaikat.

    2024. szept. 4.
    Varga Katalin


    KIMIKK
    Digitális Közösségi AlkotóműhelyFestoKaposvári VizsgaközpontMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: NSZFHSomogyi Kereskedelmi és IparkamaraVIDEOTON Elektro-PLAST Kft
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Kaposvári Szakképzési Centrum

        7400 Kaposvár, Fő utca 65.

      • Telefon: +36 (70) 400 2554

        E-mail: info@kszc.hu

        OM azonosító: 203027

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001287/2015


      2024Kaposvári Szakképzési Centrum