Ugrás a fő tartalomra

7400 Kaposvár, Fő utca 65.


+36 (70) 400 2554

Széchenyi 2020

Hírek


2024. szept. 4.
Varga Katalin

    Az előzetes hallgatói jogviszony a technikumi diákok továbbtanulását segíti

    A 2023/2024-es tanévtől lehetősége van az egyetemeknek előzetes hallgatói jogviszonyt kötni a technikumok jól teljesítő 13. évfolyamos diákjaival. A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium két diákja sikeresen élt ezzel a lehetőséggel, és szeptembertől a győri Széchenyi István Egyetemen kezdik meg tanulmányaikat.

    Az előzetes hallgatói jogviszony a technikumi diákok továbbtanulását segíti

    Kántás Konrád gépjármű mechatronikai technikusnak tanult az Eötvösben. A negyedik év végén az érettségije nagyon jól sikerült, angolból emelt szinten vizsgázott, így joggal bízhatott abban, hogy bekerül a Széchenyi István Egyetem államilag finanszírozott járműmérnök képzésére. A téli szünet előtt azonban komoly, életveszélyes sérülést szenvedett, emiatt úgy döntött, hogy ideiglenesen lemond a továbbtanulásról. Mivel mindig jól tanult, felépülése után az Eötvös igazgatója javasolta, hogy éljen az előzetes hallgatói jogviszony kínálta lehetőséggel. Konrád így a már folyamatban lévő "Út a felsőoktatásba" nevű előkészítő kurzusba kapcsolódott be, ahol a középszintű matematika legfontosabb fejezeteiből készítették fel őket. A kaposvári fiatal úgy véli, hogy technikumi végzettsége szakmai szinten komoly előnyt jelent, az előkészítővel pedig sikerült kompenzálni a matematikában némiképp érezhető hátrányát. Bár az elképzelései még nem forrtak ki teljesen, de azt biztosan tudja, hogy az autóipar területén szeretne dolgozni, ha úgy hozza az élet, akár külföldön is.

    Reichardt Máté mechatronikai technikusként végzett, és ebben az irányban szerette volna folytatni tanulmányait. Az egyetemi jelentkezéskor több intézményben is megjelölte a mechatronikai mérnök szakot, az előzetes hallgatói jogviszony számára biztonsági háló volt. Azonban a 84 százalékos szakmai vizsgájának köszönhetően mindenképpen bekerült volna a győri egyetem államilag finanszírozott mechatronikai mérnök szakára. – Ezen a területen sokszínű, változatos munkát végezhetek, találkozik benne a gépészet, az informatika és az elektronika is, leginkább az utóbbi áll közel hozzám. Jól beszélem az angolt, emelt szinten érettségiztem belőle, így később szívesen kipróbálnám magam külföldön is – mondta.

    Előzetes hallgatói jogviszonyt a legalább 4-es átlagú, 12. évfolyamos technikus tanulók köthetnek, azon egyetemekkel, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a jelenlegi oktatási intézményükkel. Ezt követően kapcsolódhatnak be az „Út a felsőoktatásba” programba, amely felkészíti őket az egyetemi évekre. Ha az ötödik év végén a szakmai vizsga eredménye 70-80 százalék közötti, önköltséges, ha 80 százalék feletti, államilag finanszírozott képzésben vehetnek részt. Az egyetemek emellett további kedvezményeket is kínálnak az így bejutott hallgatóiknak, a Széchenyi István Egyetemen például a 30 legjobban teljesítő diáknak, kollégiumi szállást is biztosítanak, amennyiben a hallgató a lakhelye alapján erre jogosult.

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Magyar Zita: Kopogtatott az igény, a szakképzés pedig ajtót nyitott

    Magyar Zita: Kopogtatott az igény, a szakképzés pedig ajtót nyitott

    A technikumok méltó kihívói lettek a gimnáziumoknak, lezárulhat a korszak, amikor a 4-es, 5-ös tanulók mindenképpen a gimnáziumokban szeretnének továbbtanulni. A pozitív tendencia megmutatkozik egyrészt a jelentkezők számában, másrészt a kompetenciamérések eredményében is. A technikumok érettségi mellett szakmát adnak, és egyre többek számára vonzó, hogy immár a technikumból is kikövezett út vezethet az egyetemi padsorokba. Minderről Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke beszélt a Szakmaverzumnak adott interjújában. Ebből a beszélgetésből szemezgetünk.

    2024. szept. 12.
    Szakmaverzum/ Kaszás Gábor
    Több száz diák utazik Görögországba

    Több száz diák utazik Görögországba

    Idén ősszel is szerezhetnek szakmai tapasztalatot az Erasmus programnak köszönhetően a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) diákjai és oktatói. Szeptember és október folyamán négy turnusban mintegy 350 tanuló és 120 tanár utazhat Görögországba, öt vagy tíz napos időszakra.

    2024. szept. 10.
    Varga Katalin
    Állami kitüntetést vehetett át az Eötvös oktatója

    Állami kitüntetést vehetett át az Eötvös oktatója

    Az Augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Miniszter Elismerő Oklevélben részesült Kolozsiné Keresztes Éva. A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium oktatója szeptember 3-án vehette át a rangos elismerést a Kulturális és Innovációs Minisztériumban, dr. Varga-Bajusz Veronika államtitkártól és Pölöskei Gáborné helyettes államtitkártól.

    2024. szept. 6.
    KSZC


    KIMIKK
    Digitális Közösségi AlkotóműhelyFestoKaposvári VizsgaközpontMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: NSZFHSomogyi Kereskedelmi és IparkamaraVIDEOTON Elektro-PLAST Kft
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Kaposvári Szakképzési Centrum

        7400 Kaposvár, Fő utca 65.

      • Telefon: +36 (70) 400 2554

        E-mail: info@kszc.hu

        OM azonosító: 203027

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001287/2015


      2024Kaposvári Szakképzési Centrum