Hírek
Varga Katalin
A tanulóknak is a saját útjukat kell megtalálni
Két fős családi vállalkozásként, egy mozgóbolttal indult, ma már nem csupán saját üzlettel rendelkeznek, több kereskedő és a lakosság felé is szállítanak cukrászsüteményeket.
A Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola számos cukrász tanulója sajátíja el az Aranykrém Kft-nél a szakma alapjait, ebben az évben nyolc technikus és három szakképző iskolai diák végez náluk.
Készülnek a teasütemények, a linzerek, az islerek. Az Aranykrém Kft. Berzsenyi utcai műhelyében a tanulók szorgoskodnak, a tőlük elvárható legnagyobb szakértelemmel. - A párommal 27 éve cukrászkodunk együtt, ma már mindketten mesterek vagyunk. Annak idején, egy mozgóbolttal délelőtt pékárut szállítottunk Kaposszerdahely, Szenna és Szilvásszentmárton irányába, délután pedig fagylaltot és süteményt. Tanulókkal ekkor még nem foglalkoztunk, egy kedves kollégám keresett meg, amikor megszűnt a Baross cukrászda, hogy vegyem át a tanulóját, mert nem szeretné ha elkallódna – meséli Kiss Richárd.
A vállalkozás folyamatosan fejlődött, az autóbusz állomáson, majd az Ady Endre utcában is megnyitották az üzletet. Ma már az interneten keresztül, akár házhoz is rendelhetők a finomságok. Specialitásaik a főzött krémmel készült, monarchia-beli, kézműves desszertek, de semmiből sem hagyják ki a minőségi, hagyományos alapanyagokat.
Az első tanuló után egyre többen kopogtattak az ajtón. Korábban próbasütést is tartottak, hiszen a képességek és a hozzáállás már egy-két óra alatt felszínre kerül. Rendszeresen fogadnak általános iskolásokat is, hogy kipróbálhassák, tetszik-e nekik a cukrász szakma.
Ma már kevesebb a gyerek, de a technikumi képzésből csak olyan tanulók kerülnek a vállalkozáshoz, akikben ott vannak a szakma elsajátításához szükséges alapok. A két éves alapképzés alatt kiderül, hogy kinek nem ez az útja. Emellett természetesen foglalkoznak szakképzősökkel is, és minden tanulónknak igyekeznek lehetőséget adni, és arra ösztönözni, hogy megtalálja a neki legjobb irányt. Az ügyvezető szerint a tanulók hozzáállásában meghatározó a családi háttér. Látszik, hogy kit vontak be az otthoni teendőkbe, ahogy az is, milyen mintát lát maga előtt.
A tanulóknak a műhelyben először az alapokat kell megismerni, a részfeladatokat elsajátítani. Fontos, hogy jól ismerjék a mértékegység átváltásokat, hiszen az alapanyagok kiméréséhez ez elengedhetetlen. Tisztában kell lennie azzal, milyen a megfelelő tészta, milyen állagúnak kell lennie egy krémnek. Lépésről-lépésre haladva így eljutnak az önálló munkavégzésig.
A mesterek ügyelnek arra is, hogy a tanulók ne csak a kézműves termékek készítését sajátítsák el, hiszen lehet olyan tanuló is, aki nagyüzemben helyezkedik majd el. Ezt a képzést szakmai nap formájában biztosítják a fiataloknak. Emellett a szállodák igényeinek kielégítésére is felkészítik a tanoncokat, volt, hogy kifejezetten egy ausztriai hotel számára tanították be őket, amelyet a Széchenyi egyik volt tanulója, Tóth Gábor vezet.
A tanműhelyben minden reggel a pult feltöltésével indul. A kollégák és a tanulók összekészítik a rendelést, ezt követi a krémek elkészítése, majd a sütemények összeállítása.
A vendéglátás rendkívül hullámzó ágazat, ezért Kiss Richárd úgy véli, hogy előrelátó megoldás lenne, ha a diákok az ágazat más szakmáiból is megszereznék az oklevelet, de minimum még egy szakácsképesítéssel rendelkezzenek.
A vállalkozás alkalmazottjai közül többen itt voltak tanulók is. Az idei év végzősei mind sikeres vizsgát tettek, méghozzá jó eredménnyel. Közülük ketten maradnak a cégnél, őket egy bon-bonkészítő tanfolyamra is befizette a mester, egy másik elismert szakemberhez, Mihajlovits Róbert mestercukrászhoz.
-Ebben a szakmában is fontos, hogy folyamatosan továbbképezzük magunkat. A tanulóinkat is erre ösztönözzük, és segítjük, hogy megtalálják a maguk útját. Ha ez az út nem végig közös, nem sértődünk meg, nincs harag. A tanulók által folyamatos a cég utánpótlása, szeretnénk, hogy aki korábban itt dolgozott, mindig szívesen jöjjön be hozzánk – fogalmazott Kiss Richárd.
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
A Gépész mindkét épületében zajlanak a munkálatok
Zajlanak a felújítási munkák a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium mindkét telephelyén.
Varga Katalin

Sikeres vizsgaidőszak a Kaposvári Szakképzési Centrumban
Befejeződött a tavaszi vizsgaidőszak a Kaposvári Szakképzési Centrum intézményeiben. Május és június során több mint ezer tanuló érettségizett, és közel 1260 diák tett szakmai vizsgát.
KSZC
Régi és új igazgatók intézményeink élén
Július 2-tól Vajda József vezeti a Kaposvári SZC Rudnay Gyula Szakképző Iskola és Kollégiumot, Cseh Tamás Attila (képünkön), a Kaposvári SZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium igazgatója pedig újabb öt éves megbízást kapott.
KSZC