Ugrás a fő tartalomra

7400 Kaposvár, Fő utca 65.


+36 (70) 400 2554

Széchenyi 2020

Hírek


2024. szept. 18.
KSZC

    5200 diákkal indult a tanév a KSZC-nél

    Ma már minden szakma hiányszakma, a fiatalok nagyon jó esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, ha műszaki, informatikai, építőipari, faipari vagy turizmus-vendéglátás területen szereznek képesítést. Egyúttal az egyetemek is szívesen fogadják a technikumból érkező hallgatókat, ha mérnöki diplomát kívánnak szerezni – hangzott el a Kapos TV Hatszemközt című műsorában, ahol Weimann Gábornéval, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatójával Répás Orsolya beszélgetett.

    5200 diákkal indult a tanév a KSZC-nél

    Az elmúlt években csökkenő gyermeklétszám mellett is növekedett a tanulói jogviszonyos diákok száma a Kaposvári Szakképzési Centrum intézményeiben, ezzel együtt egyre többen vesznek részt a felnőttképzésekben is, így a 2024/2025-ös tanévben mintegy 5200 diák tanul Centrum tíz iskolájában.

    Az idei évben mi jelenti a legnagyobb kihívást?

    Évről-évre ugyanazokkal a kihívásokkal találkozunk. Nagyon fontos számunkra, hogy meg tudjuk mutatni a szakképzés előnyeit. A képzéseink karrierutakat jelentenek, tehát érdemes hozzánk jönni tanulni. A pályaorientáció, a marketing kiemelt tevékenység számunkra. A diákok eredményein is folyamatosan igyekszünk javítani. A hozzánk érkező a tanulóknak segítünk a tehetségüket kibontakoztatni, vagy épp ha szükséges, felzárkóztatjuk őket.

    Mennyire van bent a köztudatban, hogy a szakképzési rendszerben a szakma mellett érettségit is szerezhetnek a tanulók, sőt innen egyetemre is mehetnek tovább?

    Ötödik éve indult el az új szakképzési rendszer. A három éves szakképző iskolában végzett tanulók már megjelentek a munkaerőpiacon, viszont a technikumokban most érünk el először az ötödik, végzős évfolyamra. Mi már látjuk a pozitív tendenciákat, de kifelé ez még kevésbé látszik. Itt emelném ki az okleveles technikus képzéseket, ezek közül kettőre már tavaly kaptunk engedélyt: a gépjárműmechatronikai technikus képzésre az Eötvösnek van a Széchenyi István Egyetemmel együttműködése, míg a barcsi Dráva Völgye az erdésztechnikus képzésben a Soproni Egyetemre készíti fel a diákjait. Most kaptunk engedélyt az okleveles óvodai nevelő képzésre a Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnáziumban, amelyet a MATE Kaposvári Campusával fogunk megvalósítani. Ezek a képzések most indulnak először, a diákok olyan többlet ismeretanyagot sajátítanak el a középiskolai évek alatt, amelyet az adott egyetemek is elismernek, így minimum 30 kreditet beszámítanak nekik, amellyel a képzési idő lerövidíthető.

    A szakképzésből kikerülő diákokat biztos munkahely várja a különböző cégeknél, duális partnereknél ahol a gyakorlatukat szerzik?

    Az esetek jelentős részében igen. Somogy vármegyében több, mint száz duális partnerrel működünk együtt, többségük KKV. A szakképző iskolás tanulók az egy éves ágazati alapképzést követően, majdnem teljes létszámban duális partnernél szereznek szakmai gyakorlatot. Erről jó tapasztalataink vannak, a tanulók szeretik, örülnek annak, hogy az ösztöndíj helyett munkabért kapnak, amely havonta minimum százezer forint. A technikumoknál az ágazati alapképzés két évig tart, így a 11. évfolyamtól lehet cégekhez, vállalatokhoz menni duális képzés keretében. A 11. és 12 évfolyamon sok helyen tömbösített gyakorlatot szervezünk a cégeknél. A 13. évfolyamon már minimális az az óraszám, amit az iskolában kell a tanulónak eltölteni, többet kell a duális partnernél teljesíteni. Ebben is szeretnénk előre lépni, még több céget bevonni. A tanulóknak hatalmas előny, hogy már a bizonyítvány megszerzésekor több éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek, a cégek pedig megismerik a náluk gyakorlatot teljesítő tanulót, ők tudják betanítani őket és választhatnak közülük, a legjobbaknak munkaszerződést ajánlhatnak.

    Melyek a legnépszerűbb képzéseik, és melyek azok, amelyeket szakemberként ajánl a továbbtanulás előtt állóknak és szüleiknek?

    A legfontosabb, hogy minden tanuló a saját képességeinek, készségeinek és érdeklődési területének megfelelő szakmát találjon magának. Ma már minden szakma hiányszakma, így nehezen tudom elképzelni, hogy aki nálunk végez ne találna magának jó állást. Nagyon fontos, hogy ha valamilyen irányt választunk a gyermekünknek, utánajárjunk, hogy az tényleg neki való-e. Ha valaki jó helyen van, mindenben segíteni fogjuk. Ha nem, Centrumon belül is nagyon jó lehetőségek vannak, hogy irányt változtasson.

    A legnépszerűbb terület továbbra is a gazdálkodás menedzsment, az informatika és távközlés, a rendészet és közszolgálat ágazat szakmái és az erdésztechnikus képzés. A műszaki terület – így a gépészet, elektronika - szintén népszerű, de szeretnénk ha ennél is többen jelentkeznének. Erről a területről az egyetemek is nagyon várják a jó képességű tanulókat, akik mérnöki diplomát szeretnének szerezni. A szakképző iskolai képzéseknél nagyon népszerű a turizmus vendéglátás, az elektronika. Asztalos képzésre szívesen várjuk még a jelentkezőket, hiszen a munkaerőpiac befogadná őket. Sokan jelentkeznek a szépészetre, de nem biztos, hogy ezekre a szakmákra ekkora igény van.

    Vannak olyan szakmák is, amelyek az évek során a felnőttképzésben lettek népszerűbbek, ilyenek a környezetvédelem -és vízügy ágazat szakmái, a fa -és bútoripar és az építőipar.

    Említette, hogy a felnőttképzések is egyre népszerűbbek. Milyen lehetőségeket ajánlanak itt?

    A napokban indulnak a felnőtt csoportok az iskolákban, itt is rendkívül széles a szakmakínálat. Az idén a kormányhivatallal közösen álláskeresők számára is indítottunk képzéseket, amelyek szintén nagyon népszerűek, például a dajka képzésre 70 fő jelentkezett. Jellemző az is, hogy egyre több vállalat jelentkezik be képzési igényével, akik munkavállalóikat segítenék hozzá megfelelő végzettséghez.

    Akkor, amikor a szakképzési centrumok elindultak, gondolta volna, hogy ekkora szerepük lesz?

    A szakképzési centrumok nagy előnye, hogy azokat a lehetőségeket, kapcsolatokat, amelyek eddig egy-egy iskolánál jelentek meg, elérhetővé tudja tenni a többi intézmény számára is. Folyamatosan keressük az újabb lehetőségeket, példaként említeném, hogy hamarosan együttműködési megállapodást kötünk az OTP Fáy András Alapítvánnyal, amelynek keretében a gazdálkodás és menedzsment ágazat tanulói kaphatnak még szakmaibb képzést az eddigieknél, és teszünk egy lépést ezen a területen is a duális képzés megvalósítása felé.

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Szakmai együttműködés a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Maróti Akadémia között

    Szakmai együttműködés a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Maróti Akadémia között

    A munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő oktatást célozza az az együttműködés, amely elkezdődött a két intézmény között. Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója és Kard János főigazgató-helyettes szeptember 16-án látogattak el az Akadémia budapesti központjába, hogy tájékozódjanak a járműtechnikai digitális tananyagokról, a műszaki tanárok folyamatos szakmai továbbképzési lehetőségéről továbbá a gépjárműtechnikai oktatásban használatos legmodernebb taneszközökről.

    2024. szept. 18.
    KSZC
    Magyar Zita: Kopogtatott az igény, a szakképzés pedig ajtót nyitott

    Magyar Zita: Kopogtatott az igény, a szakképzés pedig ajtót nyitott

    A technikumok méltó kihívói lettek a gimnáziumoknak, lezárulhat a korszak, amikor a 4-es, 5-ös tanulók mindenképpen a gimnáziumokban szeretnének továbbtanulni. A pozitív tendencia megmutatkozik egyrészt a jelentkezők számában, másrészt a kompetenciamérések eredményében is. A technikumok érettségi mellett szakmát adnak, és egyre többek számára vonzó, hogy immár a technikumból is kikövezett út vezethet az egyetemi padsorokba. Minderről Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke beszélt a Szakmaverzumnak adott interjújában. Ebből a beszélgetésből szemezgetünk.

    2024. szept. 12.
    Szakmaverzum/ Kaszás Gábor
    Több száz diák utazik Görögországba

    Több száz diák utazik Görögországba

    Idén ősszel is szerezhetnek szakmai tapasztalatot az Erasmus programnak köszönhetően a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) diákjai és oktatói. Szeptember és október folyamán négy turnusban mintegy 350 tanuló és 120 tanár utazhat Görögországba, öt vagy tíz napos időszakra.

    2024. szept. 10.
    Varga Katalin


    KIMIKK
    Digitális Közösségi AlkotóműhelyFestoKaposvári VizsgaközpontMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: NSZFHSomogyi Kereskedelmi és IparkamaraVIDEOTON Elektro-PLAST Kft
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Kaposvári Szakképzési Centrum

        7400 Kaposvár, Fő utca 65.

      • Telefon: +36 (70) 400 2554

        E-mail: info@kszc.hu

        OM azonosító: 203027

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001287/2015


      2024Kaposvári Szakképzési Centrum