Ugrás a fő tartalomra

7400 Kaposvár, Fő utca 65.


+36 (70) 400 2554

Széchenyi 2020

Hírek


2024. máj. 6.
Varga Katalin

    Megkezdődtek az érettségi vizsgák

    A Kaposvári Szakképzési Centrumban május 6-án a magyar nyelv és irodalom írásbelivel megkezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka. A KSZC tíz intézményében 678 tanuló vizsgázik a következő időszakban, többségük: 469-en előrehozott érettségit tesznek. A vizsgákból 122 lesz emelt szintű, egy-egy diák több tantárgyból is vállalkozhat erre.

    Megkezdődtek az érettségi vizsgák

    Ez a vizsgaidőszak több szempontból is más lesz, mint a korábbi években, hiszen idén vizsgáznak először azok a diákok, akik már a 2020-as Nemzeti alaptanterv szerint tanultak. A változások közé tartozik többek között, hogy a magyar nyelv- és irodalom érettségi I. feladatrészéből kikerül a gyakorlati szövegalkotás, a helyét pedig egy irodalmi műveltségi teszt veszi át emelt- és középszinten egyaránt. Továbbá a szövegalkotás feladatrészen belül akár nyelvtani szabályokra, összefüggésekre is rákérdezhetnek. A II. részben az idei évtől kezdve két szövegalkotás: műelemzés és egy általános témakifejtő esszé közül választhatnak a diákok. Mindemellett a pontozásban is lesznek változások.

    A következő napon matematikából adhatnak számot tudásukról a diákok, majd május 8-án történelemből, végül az idegen nyelvi vizsgák jönnek.

    A Kaposvári Szakképzési Centrum intézményeiben a nappalis végzősök közül 146-an, a felnőttoktatásban végzettek közül pedig 22-en tesznek idén érettségi vizsgát. 41-en vállalkoztak pótló, szintemelő, javító és kiegészítő vizsgára. Az előrehozott érettségi vizsgát tevők száma a Centrum intézményeiben azért haladja meg az összes érettségiző kétharmadát, mert most vizsgáznak először azok a technikusok is, akik már az új szakképzési rendszer szerint tanulnak. Ők a negyedik év végén, tehát idén tesznek előrehozott érettségi vizsgát, magyarból, matematikából és történelemből, majd 2025-ben vizsgáznak idegen nyelvből és szakmai ismeretekből. Az érettségi bizonyítványt és technikusi végzettséget igazoló oklevelet is ekkor vehetik át.

    Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 12., a középszintű szóbelik június 17. és július 3. között lesznek.

     

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Folynak a szakmai vizsgák

    Folynak a szakmai vizsgák

    Május elején az érettségik mellett a szakmai vizsgák sora is megkezdődött. A Kaposvári Szakképzési Centrum tíz intézményében mintegy 1100 tanuló mutatja meg gyakorlati és elméleti tudását ebben az időszakban. A legtöbb vizsgázó – közel 440 tanuló - előzőleg három éves nappali képzésben vett részt, és amennyiben sikeresen veszi ezt az akadályt, szakképző iskolai bizonyítványt fog kapni.

    2024. máj. 9.
    Varga Katalin
    Tízből hat diák a szakképzésben tanul tovább

    Tízből hat diák a szakképzésben tanul tovább

    A megújult szakképzési rendszer jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja a fiatalokat, és az általános iskolai tanulmányokat befejező diákoknak már nem szakmát kell választaniuk, hanem egy érdeklődésüknek megfelelő irányt, azaz ágazatot. Többek között ennek köszönhető, hogy a 2024-ben tízből hat fiatal a szakképzést választotta.

    2024. máj. 7.
    KSZC
    Megkezdődtek a ballagások

    Megkezdődtek a ballagások

    A Kaposvári Szakképzési Centrum intézményeiben május 3-án megkezdődtek a ballagások, idén 31 osztály, 555 diákja mond búcsút iskolájának. Többségük három éves szakképző iskolai tanulmányait fejezi be, emellett vannak érettségiző osztályok is.

    2024. máj. 3.
    Varga Katalin


    KIMIKK
    Digitális Közösségi AlkotóműhelyFestoKaposvári VizsgaközpontMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: NSZFHSomogyi Kereskedelmi és IparkamaraVIDEOTON Elektro-PLAST Kft
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Kaposvári Szakképzési Centrum

        7400 Kaposvár, Fő utca 65.

      • Telefon: +36 (70) 400 2554

        E-mail: info@kszc.hu

        OM azonosító: 203027

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001287/2015


      2024Kaposvári Szakképzési Centrum