Ugrás a fő tartalomra

7400 Kaposvár, Fő utca 65.


+36 (70) 400 2554

Széchenyi 2020

Hírek


2024. ápr. 11.
Varga Katalin

    Hatmilliárd forintból újul meg az Eötvös és a Lamping

    Több mint 6 milliárd forintos fejlesztés valósul meg a következő években a Kaposvári Szakképzési Centrum két intézményében. A Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium Pázmány Péter és Virág utcai épülete is megújul, ezekben többek között energetikai korszerűsítésre kerül sor. Emellett a Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola és az Eötvös számára bútorokat és szakmai eszközöket szerez be a Centrum. A projekt nyitórendezvényét április 11-én tartották a Gépész épületében

    Hatmilliárd forintból újul meg az Eötvös és a Lamping

    A „21. századi szakképző intézményfejlesztési program a Kaposvári Szakképzési Centrumnál” nevet viselő projekt Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközkeretén belül  6,076 milliárd összegű, vissza nem térítendő hazai és európai uniós forrás felhasználásával valósul meg, 2023. októbere és 2026. márciusa között.

    Ekkora nagyságrendű felújítás nem csupán a Kaposvári Szakképzési Centrum, de az intézmények történetében sem volt, így hát indokolt kiemelni, hogy ez egy ünnepi alkalom  – hangsúlyozta köszöntőjében Weimann Gáborné. A Centrum főigazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a projekt előkészítésében.

    A Szakképzés 4.0 stratégia célja egy hatékony, minőségi szakképzés kialakítása. Ennek egyik lába a humán erőforrás fejlesztése, ennek köszönhetően a szakképzésben oktatók bére 2020 óta a duplájára emelkedett. A második láb a tartalom és módszertan megújítása, hiszen a korábbi frontális oktatással nem érhető el, hogy az iskola vonzó legyen a diákok számára. Egyúttal a társadalomban helyre kell állítani a rangját ennek a képzési formának. Látni kell, hogy ezekben az intézményekben végzetteknek lehetőségük van nem csupán szakmát szerezni, de tovább tanulni is. A harmadik láb az infrastruktúra és az eszközök fejlesztését jelenti, amelyre országos szinten 96 milliárd forintot fordítunk  – fogalmazott beszédében Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

    A közbeszerzési eljárások függvényében, a beruházás fizikai része a tervek szerint 2024. őszén kezdődik meg. A két épület felújítása más-más időszakban valósul meg, így a diákok intézményen belüli átcsoportosításával, és a Centrum más intézményeinek bevonásával komolyabb fennakadás nélkül folyhat a tanítás a munkálatok alatt is.

    A terveket Kertész Balázs felelős építész tervező ismerttette részletesen a jelenlévőknek.

    További látványtervekért kattintson ide!

    A Pázmány Péter utcai épület kívül-belül megújul. A homlokzat új hőszigetelést kap, kicserélik az elavult nyílászárókat, korszerűsítik a villamos hálózatot, cserélik a lámpatesteket, új álmennyezetet alakítanak ki, felújítják a tanműhelyt és a tornatermet. Végeredményként egy, a 21. század színvonalának, a korszerű oktatás igényeinek megfelelő épület lesz. A Virág utcai intézmény 1967-ben épült, azóta jelentős fejlesztés itt nem valósult meg. Az induló projekt keretében szigetelik az épületet, lecserélik a nyílászárókat, kialakítják a hőközpont szintenkénti szabályozhatóságát, részben korszerűsítik a villamos hálózatot, és az iskola környezete is megszépül.

    A projekt eredményei, mint a vonzó tanulási környezet, a minőségi szakmai oktatás feltételeinek megteremtése, az infrastrukturális és energiahatékony fejlesztések hatékonyan illeszkednek a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében megfogalmazott célokhoz.

    A projekt visszaszámláló óráját Takács Szilvia a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium igazgatója, Agócs Attila a Lamping József Technikum és Szakképző Iskola igazgatója és Mogyorósi Gábor az Eötvös Diákönkormányzatának elnöke indította el.

    További képek a projektnyitó rendezvényről itt találhatók!

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Ötven év a szakképzésért

    Ötven év a szakképzésért

    Több, mint száz vendég ünnepelte közösen a Kaposvári SZC Barcsi Szakképző Iskola fennállásának 50. évfordulóját, április 26-án. A jubileum alkalmából emléktáblát is avattak, amit a jelenlevők aláírásukkal láttak el.

    2024. máj. 2.
    KSZC
    A fenntartható fejlődés felé lépdeltek a diákok

    A fenntartható fejlődés felé lépdeltek a diákok

    A levegőről és élővilágáról, a körkörös gazdálkodásról, a tudatos fogyasztásról és a hulladékgazdálkodásról is tanulhattak a Kaposvári Szakképzési Centrum intézményeinek növendékei az április utolsó hetében megrendezett fenntarthatósági témahéten. A Centrum több intézménye is csatlakozott a programhoz, a diákok osztályfőnöki és testnevelés órák, előadások, kirándulások és versenyek során ismerkedhettek meg közelebbről a fenntarthatósággal.

    2024. ápr. 30.
    Varga Katalin
    Szakmája ifjú sztárja lett a Lamping diákja

    Szakmája ifjú sztárja lett a Lamping diákja

    Már egészen fiatalon, általános iskolásként besegített édesapjának, így sajátította el a központifűtés szerelés alapjait. Haris Máté Dominik a Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola diákja megnyerte a Szakma Sztár Fesztivál budapesti döntőjét a központifűtés és gázhálózat szerelő tanulók között. A fiú így nyugodtan készülhet a ballagásra, a szakmai vizsgát már teljesítette.

    2024. ápr. 30.
    Varga Katalin


    KIMIKK
    Digitális Közösségi AlkotóműhelyFestoKaposvári VizsgaközpontMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: NSZFHSomogyi Kereskedelmi és IparkamaraVIDEOTON Elektro-PLAST Kft
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Kaposvári Szakképzési Centrum

        7400 Kaposvár, Fő utca 65.

      • Telefon: +36 (70) 400 2554

        E-mail: info@kszc.hu

        OM azonosító: 203027

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001287/2015


      2024Kaposvári Szakképzési Centrum