Ugrás a fő tartalomra

7400 Kaposvár, Fő utca 65.


+36 (70) 400 2554

Széchenyi 2020

Hírek


2024. okt. 11.
Varga Katalin

    Az időben elkezdett és hatékony pályaorientáció megalapozza a pályaválasztást

    A pályaorientáció szerepéről, annak fontosságáról és a szakképzésben rejlő lehetőségekről tartottak szakmai konferenciát Kaposváron, október 10-én, az oktatásban résztvevők közreműködésével. Jelen voltak többek között a szakképző intézmények, az általános iskolák, a fenntartók, a kamara és a pedagógiai központ szakemberei is.

    Az időben elkezdett és hatékony pályaorientáció megalapozza a pályaválasztást

    Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár a szakképzés struktúrájáról beszélt, amelyet öt éve alakítottak át, így ebben tanévben végeznek majd az első, új rendszerben tanuló technikusok. Örömteli folyamat, hogy ebben az időszakban nőtt a szakképzésben továbbtanuló diákok aránya, sőt a bemeneti és kimeneti mérések eredménye is jelentős javulást mutat. Kitért a szakképzésben található rugalmas tanulási utakra, az ágazaton belüli átjárhatóságra, a műhelyiskolák és dobbantó programok fontosságára. Hangsúlyozta, hogy a jó képességű diákok itt a szakmaszerzés mellett eljuthatnak a legjobb egyetemekig is.

    Dr. Kenderfi Miklós tanszékvezető egyetemi docens a pályaorientáció fontosságát hangsúlyozta előadásában. Az emberi erőforrás szakértő kiemelte, hogy ezt már egészen korán, kisgyermek korban érdemes elkezdeni, hogy mire a fiatal eljut a pályaválasztásig, már rendelkezzen ismeretekkel, elképzeléssel arról, hogy milyen irányba szeretne továbbtanulni. Ma jellemzően ez a korosztály nem kellően érett a döntés meghozatalához. Fontos, hogy elinduljon a fiatalokban a belső motiváció, hiszen abban lesznek a legsikeresebbek, ami érdekli őket, amit szeretnek csinálni. Kitért arra is, hogy a pályaorientációs programokat a gyerekek szemszögéből nézve kell megszervezni, nem az iskoláéból vagy az osztályfőnökéből. Hangsúlyozta, hogy a sikeres pályaorientációhoz elengedhetetlen, hogy a szülőket is bevonjuk, hiszen nekik döntő szerepük van a gyermek választásában.

    Horváth Péter a Siófoki Szakképzési Centrum (SSZC) főigazgatója a Balaton térségére jellemző sajátosságokat emelte ki, így a szociális különbségeket, a turizmusra, gasztronómiára épülő ágazatokat, szemben azokkal, amelyek ebben a térségben a Balaton közelsége miatt nem működhetnek. A SSZC sikeres műhelyiskolát működtet az általános iskolában gyengébben teljesítő tanulók számára, amelyből kilépve sokan eljutnak egy szakma megszerzéséig is.

    Weimann Gáborné bemutatta a Kaposvári Szakképzési Centrum komplex pályaorientációs programját, amely óvodás kortól, kisiskolás koron át, a felső tagozatig segíti a fiatalok felkészülését a pályaválasztásra. Beszélt a méltán népszerű okleveles technikus képzésekről, a továbbtanulók ebben a tanévben már három területen választhatják ezt az oktatás formát a KSZC intézményeiben, amely többlet ismeretanyagok révén, már az egyetemre készíti fel a fiatalokat.

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Biztonságról tájékoztatták az időseket az Eötvös diákjai

    Biztonságról tájékoztatták az időseket az Eötvös diákjai

    Felden Tamás rendőr alezredes, az iskola oktatója vezetésével a kaposvári Magyar Pünkösdi Egyház Életút szeretetotthonába látogattak el a diákok. A szépkorúaknak szervezett csoportos foglalkozáson a résztvevők előadást hallhattak a kiberbűnözéssel kapcsolatosan, majd prezentáció formájában ismerhették meg a témával kapcsolatos információkat. Ezt követően egy oktató jellegű kisfilmet is megtekinthettek az otthon lakói.

    2024. okt. 18.
    Battyányi Norbert
    Nagy hagyománnyal bír az Eötvösben a rendész képzés

    Nagy hagyománnyal bír az Eötvösben a rendész képzés

    Fogadalmat tettek a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium 9. évfolyamos rendész technikus tanulói.

    2024. okt. 17.
    Battyányi Norbert
    Pályaorientációs nap a Taszári Fésűs Éva Általános Iskolában

    Pályaorientációs nap a Taszári Fésűs Éva Általános Iskolában

    2024. október 11-én a Taszári Fésűs Éva Általános Iskola pályaorientációs napot szervezett a diákok részére.

    2024. okt. 15.
    Battyányi Norbert


    KIMIKK
    Digitális Közösségi AlkotóműhelyFestoKaposvári VizsgaközpontMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal: NSZFHSomogyi Kereskedelmi és IparkamaraVIDEOTON Elektro-PLAST Kft
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Kaposvári Szakképzési Centrum

        7400 Kaposvár, Fő utca 65.

      • Telefon: +36 (70) 400 2554

        E-mail: info@kszc.hu

        OM azonosító: 203027

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001287/2015


      2024Kaposvári Szakképzési Centrum